data-nonce="b9768c05a7">
Dolar 34,0476
Euro 37,6356
Altın 2.734,06
BİST 9.792,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Erzurum 26°C
Hafif Yağmurlu
Erzurum
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 26°C
Sal 28°C
Çar 28°C
Per 27°C
" draggable="false" alt="">

Mumyaların sırrı çözüldü! Formülünde bunlar var

Mumyaların sırrı çözüldü! Formülünde bunlar var
A+
A-
17 Ağustos 2018 13:02

Antik Mısır döneminden kalma bir mumyanın üzerinde yürütülen kimyasal analizler, mumyalama için kullanılan malzemeleri ortaya çıkardı.

MÖ 3500 – 3700 yılları arasında mumyalandığı ortaya çıkan beden aynı zamanda mumyalama formülünün tahmin edilenden daha önce geliştirildiğini ve daha yaygın bir şekilde kullanıldığını açığa çıkardı.

İtalya’nın Torino kentindeki Mısır Müzesi’nde bulunan mumya üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları Journal of Archaeological Science’ta yayımlandı. Buckley, araştırmada yer alan diğer bilim insanlarıyla birlikte bu sıvıya ait tüm kimyasal parmak izlerini inceledi.

Balsamın özünü şu maddeler oluşturuyor:

– Susam – Hasırotu – Zamk – Çam ağacından alınan bir reçine.

Bütün bunlar yağın içinde karıştırıldığında reçine içindeki anti-bakteriyel özelliğiyle bedenin çürümesini engelliyor. York Üniversitesi’nden arkeolog Dr. Stephen Buckley, birkaç yıl önce mumyaları sarmakta kullanılan Antik Mısır tekstillerinden parçalar alıp bunları kimyasal olarak inceledikten sonra bu formülün peşine düştü.

REKLAM ALANI 8

Dr. Buckley’e göre aynı formülün neredeyse 2000 yıl sonra firavunları mumyalamak için kullanılmasının “MÖ 3100 yılında dünyanın ilk ulus devletini kurmadan önce de Mısırgenelinde ortak bir kimlik olduğunu” gösterdiğini söylüyor.

Antik Mısırlıların anti-bakteriyel formülü mumyalama sürecinde önemli olsa da, bunun için gereken başka aşamalar da var:

– Beynin alınması – İç organların çıkarılması -Bedenin doğal tuzun üstüne yatırarak kurutulması –  Bedenin anti-bakteriyel balsama yatırılmasıyla bakterilerin öldürülmesi ve bedenin mühürlenmesi – Bedenin son olarak kumaşa sarılması.

“Koruma için anahtar öneme sahip olan süreçler kurutma ve balsam” diyen Dr. Buckley, antik Mısır kültüründe mumyalamanın önemli bir yeri olduğunu tekrardan vurgulamadan geçmedi.

REKLAM ALANI 5
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.